
Натуральне мило: що це, навіщо і чому?
Натуральне мило принципово відрізняється від очищувальних засобів на ПАР, так як готується за традиційною технологією, яка вдосконалювалася протягом століть.
Тому не варто плутати натуральне мило з милом, виготовленим за іншою технологією - на основі ПАР. Таке мило дешевше і простіше у виробництві, воно довго зберігається, тому випускається масово і присутнє на полицях більшості магазинів. Також на синтетичних ПАР сучасна промисловість випускає великий асортимент гелів для душу, шампунів та іншої продукції.
У процесі ж виготовлення натурального мила протікає хімічна реакція, в результаті якої і виходить мило - «сапоніфікація» - процес омилення природних жирів і олій лугом. Не бійтеся страшного слова «луг». Пропорції всіх інгредієнтів розраховані в милі гранично точно, і лугу в ньому вже не залишається. Зазвичай при розрахунку формули закладається додатковий % жирів, тому в готовому милі присутня і неомилена фракція олійок, що надає йому м'якості і кремовості.
Усім любителькам натуральної косметики відомо, що таке мило - найбільш натуральне і традиційне з усіх миючих засобів. Адже воно практично на 100% складається з омилених олій, включаючи різні корисні добавки - глини, ефірні олії, пудри і соки рослин.
Ті люди, які регулярно використовують його, відзначають, що шкіра тіла стає здоровішою, пропадає сухість та лущення, і практично відпадає необхідність використання кремів.
Натуральне мило, виготовлене за допомогою холодного процесу омилення, зріє у відкритому вигляді на полицях кілька місяців. Причому сорти мила, що містять такі олії як оливкова, дозрівають іноді навіть удвічі довше. При правильному зберіганні з часом воно стає ще ніжніше і м'якше по впливу.
Тверде мило необхідно обов'язково зберігати у провітрюваному приміщенні, не загортати його в поліетилен, воно повинно дихати.
Згодом, при дозріванні, на милі іноді утворюється жовтуватий наліт - не лякайтеся, такий процес відбувається через контакт повітря з поверхнею. Це показник того що у мила масляний склад, немає ПАР і консервантів. Залежно від олій і добавок в складі, воно може змінювати зовнішній вигляд при контакті з повітрям в різному ступені - дьоготь, наприклад, сильно уповільнює такий процес, також уповільнює кропива, розмарин і деякі інші трави. Відоме у всьому світі алеппське мило кадахі завжди зовні жовто-буре. Адже мило з оливковою олією і лавром зріє довше, від півроку до кількох років. За цей час поверхня його стає жовтою і змінюється запах, а всередині воно зелене і ніжно пахне лавровою і оливковою олією.
І не тільки тверде мило має дозрівати. Бельди - пастоподібний сорт мила, винайдений у Марокко, виготовляється на основі оливкової олії і також дозріває і настоюється на травах кілька місяців. Його структура, спочатку непрозора, з часом стає рідшою і прозорішою. Таке бельді - найбільш м'яке для шкіри, це означає що процес омилення успішно завершено. Воно не сушить, але при цьому зберігає свої чудові очищаючі властивості.
Не тримайте довго у жаркому вологому місці. Зберігати його необхідно при кімнатній температурі у закритій баночці.